Elektrische auto's

Wat maakt het rijden met een elektrische auto goed voor het klimaat?

Auto’s en vrachtverkeer zorgen voor een vijfde van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Daarom wordt een elektrische auto het vervoer van de toekomst. Elektrisch rijden is beter voor schone lucht op straat én voor het klimaat. Ook is het goed voor je portemonnee, omdat een elektrische auto in onderhoud en gebruik voordeliger is.

5 stellingen over elektrisch rijden

Verminder je CO2-uitstoot met elektrisch rijden

Elektrisch rijden brengt veel voordelen met zich mee. Het is goed voor het klimaat, omdat de CO2-uitstoot van een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld 60% lager is dan die van een brandstofauto. Ook komen er geen ongezonde gassen uit de uitlaat en verminderen ze geluidshinder in steden.  Lees meer feiten over elektrische auto’s op de website van Milieu Centraal.

Bekijk alle laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Daarom komen er ook meer mogelijkheden om de auto te kunnen opladen. Er zijn in Nederland al veel meer laadpunten dan je denkt! Ook komen er steeds meer snelladers langs de weg. Check het overzicht van alle laadpunten op de website van de Nederland Elektrisch.

Is er geen oplaadpunt bij jou in de buurt? Vraag dan zelf een openbare laadpaal aan via de website laadpaalnodig.nl.

Lees meer over elektrisch rijden op NederlandElektrisch.nl of doe de test op de website van Milieu Centraal en ontdek of elektrisch rijden past bij jouw autogebruik.

Laad je auto thuis op

Een elektrische auto thuis opladen heeft als voordeel  dat je kunt laden wanneer het jou uitkomt. Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je een eigen laadpaal laten plaatsen. Dit kan een laadpaal zijn of een kastje aan de muur, dat heet een wandlader. 

Opladen via het stopcontact kan ook, maar heeft nadelen. Het kan alleen als bepaalde veiligheidsregels worden nageleefd. Doe je dit niet, dan is opladen via het stopcontact (brand)gevaarlijk. Opladen via een stopcontact duurt ook langer dan via een laadpaal of wandlader.

Wil je weten welk laadpunt past bij jouw situatie? Check dan de Thuislaadvergelijker op milieucentraal.nl.

Maak gebruik van de subsidie voor een elektrische auto

Een elektrische auto aanschaffen kan een grote stap zijn. Daarom worden elektrische auto’s financieel aantrekkelijker gemaakt. Er komen steeds meer verschillende en goedkopere elektrische auto’s op de markt.

Ook zijn er subsidies voor particulieren voor het kopen of leasen van nieuwe en gebruikte (tweedehands) elektrische auto’s. Kijk op rvo.nl hoe je hiervan gebruik kunt maken.

Je kunt natuurlijk ook een elektrische auto delen. Denk bijvoorbeeld aan MyWheels en Snappcar. Hierdoor kun je ook meteen wennen aan elektrisch rijden.

Bespaar door geen wegenbelasting te betalen voor elektrische auto’s

Voor een compleet elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (dit heet officieel motorrijtuigenbelasting). Dit is een groot belastingvoordeel. En als je met een elektrische auto van de zaak ook privé rijdt, krijg je een lagere bijtelling. Een bijtelling betekent dat er ieder jaar een percentage van de nieuwprijs van de auto bij je inkomen wordt opgeteld. Hier betaal je belasting over, daarom is een lage bijtelling voordelig.

Vraag een subsidie en laadpaal aan bij jouw gemeente

Veel gemeenten hebben eigen regelingen voor elektrische auto’s. Landelijk is er bijvoorbeeld een subsidieregeling voor elektrische bestelauto's (SEBA). In Den Haag kun je bijvoorbeeld een subsidie krijgen voor een elektrische bestelauto. En in de meeste gemeenten kun je een gratis openbare laadpaal aanvragen. Dit kan via de website Laadpaalnodig.nl.

Denk bij de aanschaf van een elektrische auto aan:

  • het nemen van zonnepanelen. Wanneer je nóg duurzamer wil zijn, kun je de elektrische auto ook opladen met je eigen zonnepanelen! Vind hier meer informatie over zonnepanelen.
  • rijden met de juiste banden en spanning. Om meer te kunnen besparen is het belangrijk om met de juiste band en bandenspanning de weg op te gaan. Lees hier meer bandenspanning en zuiniger rijden.

Lees meer informatie over elektrisch rijden

Wanneer je hebt besloten om een elektrische auto aan te schaffen, kijk dan eens op  www.nederlandelektrisch.nl en EV Database: een overzicht van alle elektrische auto's (ev-database.nl) voor meer informatie over elektrisch rijden en elektrische auto’s.