Fietsen

Hoeveel CO2 en geld kan je besparen met fietsen?

Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en vaak ook heel efficiënt: in de stad leg je een afstand tot 5 kilometer op de fiets vaak sneller af dan met de auto. Ook is fietsen over het algemeen makkelijk op te nemen in je dagelijkse bezigheden. Maak een duurzame keuze, zorg voor minder CO2-uitstoot en pak de fiets!

Waarom is fietsen een duurzame en voordelige keuze?

Wie iedere dag de fiets pakt blijft fitter. Ook kan iedere dag fietsen je leven tot wel 14 maanden verlengen. Op de korte termijn is fietsen goed voor je; een halfuurtje fietsen stimuleert de vetverbranding en de spieropbouw en zorgt ervoor dat je beter slaapt. 

Bekijk de infographic voor meer voordelen van fietsen in vergelijking met autorijden.

4 kilometer met de auto of met de fiets

20 kilometer met de auto of de fiets

Hoe het werkt: een fiets van de zaak

Werkgevers kunnen hun werknemers een ‘fiets van de zaak’ aanbieden met een fiks fiscaal voordeel (ook wel belastingvoordeel genoemd).

Maar wat kost zo’n fiets van de zaak eigenlijk? Via je werkgever koop je een fiets met belastingvoordeel en vervolgens betaal je de fiets met je brutoloon (of vakantiegeld, overuren etc.) aan je werkgever terug. Zo betaal je over een deel van je inkomen geen belasting en heb je maximaal 49,5 procent belastingvoordeel. Dit scheelt veel geld wanneer je bijvoorbeeld een elektrische fiets wil kopen.

Iedereen die regelmatig een duurzame keuze maakt en op de fiets naar het werk komt, of dat van plan is, kan een fiets van de zaak nemen. Het kan echter wel zijn dat je werkgever bepaalde voorwaarden stelt. Daar kun je hem of haar natuurlijk altijd naar vragen.

Ben jij een werkgever en wil je meer weten over het aanbieden van een fiets van de zaak? Lees hier meer over op kiesdefiets.nl

Pak de (elektrische) fiets naar je werk

60 procent van het woon-werkverkeer bevindt zich binnen een fietsafstand van 15 kilometer. Er is dus een goede kans dat je in plaats van met de auto of het openbaar vervoer met de fiets naar je werk kan. Dankzij snelfietsroutes wordt dat ook steeds makkelijker en veiliger: op deze routes heb je geen stoplichten of kruisingen en heb je altijd voorrang.