Zuiniger rijden

Als je rijdt in een auto die gebruikmaakt van fossiele brandstoffen als diesel of benzine, vervuil je niet alleen de lucht met fijnstof maar je stoot ook nog eens CO2 uit tijdens het rijden. Je kan dit verminderen door zuiniger te rijden. Dat is goedkoper voor jou, maar vooral ook beter voor het klimaat.

Een van de opties is gebruikmaken van brandstofbesparende in-car systemen in je auto, zoals cruise control, de ECO-modus, de schakelindicator of het start-stop systeem. Als je deze systemen gebruikt, rij je relaxter en bespaar je geld, want je verbruikt minder brandstof en je stoot ook minder CO2 uit. Met een zuinige rijstijl kun je tot wel 10 procent brandstof besparen. Kortom, je bent Lekker op weg!

Hieronder geven we een aantal tips om zuiniger te rijden en leggen we uit hoe de in-car systemen werken.

Cruise control

Rijd gelijkmatig, houd afstand en gebruik de rijhulpsystemen van je voertuig zoals de cruise control. Met de cruise control (aan) rij je automatisch met een gelijkmatige snelheid en rij je tot wel zo’n 5% zuiniger op de snelweg. Zo vergroot je de actieradius en het rijcomfort. 

ECO-modus

In de ECO-modus rijdt een auto het zuinigst en kan je per liter brandstof of kWh stroom de meeste kilometers afleggen. 

Start-stop systeem

Het start-stop systeem schakelt de motor automatisch uit zodra de auto stilstaat en in z’n vrij wordt gezet of het rempedaal wordt ingedrukt (bij een automaat).

TIP: Controleer of het start-stop systeem aanstaat. Heeft je auto geen start-stop systeem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je langer dan 30 seconden stil moet staan. Bijvoorbeeld wanneer je een pakketje moet afleveren of voor een openstaande brug.

Schakelindicator

De schakelindicator laat zien wanneer je het beste kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden.

TIP: Controleer of de schakelindicator aanstaat. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren op naar een hogere versnelling.

Door de schakelindicator te volgen, rij je tot wel zo’n 5% zuiniger.

Uitrollen bij snelheidsvermindering

Een elektrisch- of hybride voertuig genereert ‘gratis’ stroom als je deze laat uitrollen. En een voertuig met een benzine- of dieselmotor gebruikt in dezelfde situatie geen brandstof. Uitrollen doe je natuurlijk in de versnelling.

Ga bewust om met energievreters

Een zware lading in je auto, dakdragers, banden met een lage spanning en rijden met open ramen zijn energievreters. Het zorgt voor meer lucht- en rolweerstand dus een hoger verbruik. Ook alle elektrische snufjes in de auto zoals de stoel- en stuurverwarming, de airco en de elektrische ramen verbruiken energie dat bijdraagt aan een hoger brandstofverbruik. Met name de airco is een echte energievreter.

Controleer regelmatig de bandenspanning

Een te lage bandenspanning zorgt voor meer rolweerstand en dus kost het voortbewegen van je voertuig meer energie of brandstof. Of je nu veel of weinig rijdt, banden lopen vanzelf langzaam leeg. Controleer daarom elke twee maanden de bandenspanning. Tip: zet een twee-maandelijkse herinnering in je telefoon, zodat je weet wanneer het weer tijd is de banden te controleren.

Plan je autorit

Check voor je gaat vertrekken of het druk is op de weg. Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op uw doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kunt u kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.

Voorkom korte ritten met de auto

Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 10 kilometer, een prima afstand om gewoon op de fiets te doen. Bij korte autoritten wordt in de regel relatief veel met koude motor gereden waardoor het brandstofverbruik en dus de CO2 uitstoot relatief hoog is en het milieu zwaarder wordt belast. Er zijn nog veel meer voordelen om de fiets te pakken: u kunt uw fiets vrijwel overal gratis parkeren, en u voorkomt onnodige slijtage van uw auto door het rijden met een koude motor. Een koude motor zorgt ook voor relatief meer vervuiling. En al die korte ritten vinden vaak in de stad plaats en hebben dan een nadelige invloed op de lokale luchtkwaliteit. Pak daarom ook eens lekker de fiets!